Asociația Tășuleasa Social

Asociația Tășuleasa Social

Via Transilvanica

Status: Fundraising

Via Transilvanica e un drum curajos fiindcă ne face să redescoperim repere și să vorbim despre cine suntem noi cu adevărat, de la firul de iarbă de la malul Dunării până la crestele munților. 

[ Show more ]
0.9332% Complete

4,666 RON

Sumă:

5

Galantomi:

45

Donații:

500,000 RON

Target:

Vrei să fii fundraiser? Contactează Organizația

 

Tășuleasa Social și-a propus să amenajeze un drum care pornește de la Putna, unde se odihnește Ștefan cel Mare - străbate Transilvania și toate bogățiile culturale ale acesteia și ajunge până la Drobeta-Turnu Severin - unde a intrat pentru prima dată în țară Regele Carol I, traseu care măsoară aproximativ 1.400 kilometri și traversează peste 600 de comunități.

 

Traseul se poate parcurge pe jos, cu bicicleta sau călare, în mai multe săptămâni în totalitate sau parțial în câteva zile, după puterea și dorința călătorului. Infrastructura Via Transilvanica furnizează date despre posibilități de cazare și masă, dar și informații istorice și culturale ale diferitelor zone geografice.

 

Fiecare tronson are nevoie de o planificare foarte atentă și necesită resurse umane și materiale inimaginabile. Procesul de realizare a fiecărui tronson presupune multiple etape: drumul propus se bate la pas de către fondatorii proiectului, apoi se realizează parteneriatul cu autoritățile fiecărui județ (de la primării de orașe, sate și comune, la consilii județene și alte entități necesare), se marchează drumul, se instalează bornele din andezit sculptate de voluntari Tășuleasa la fiecare km al traseului. După care, gașca de femei de la Tășu pornește la drum pentru a scrie Ghidul drumețului, tradus în engleză și germană.

 

Oamenii care locuiesc pe parcursul traseului Via Transilvanica au ocazia de a-și oferi casele tradiționale și de a-și etala talentul culinar, promovând astfel obiceiuri și tradiții locale călătorilor. Este numit și Drumul care unește tocmai din acest motiv, pentru că aduce împreună culturi, oameni, comunități și experiențe diferite, la fiecare pas.

 

O bucurie mare este faptul că în fiecare zi, peste tot pe unde sunt terminate tronsoanele Via Transilvanica, oamenii pornesc pe traseu pe jos, cu bicicleta sau călare. Mai mult, avem până acum 1.700 de kilometri marcați. Ne-am propus ca anul acesta, în 2022, să finalizăm întreg traseul. Mai avem de amenajat 300 de kilometri în două județe: Alba și Hunedoara

 

Bugetul proiectului: 1,2 milioane de euro

 

Beneficiarii acestui proiect sunt, pe de o parte, locuitorii celor 10 județe prin care trece Via Transilvanica (Suceava, Bistrița-Năsăud, Mureș, Harghita, Brașov, Sibiu, Alba, Hunedoara, Caraș-Severin și Mehedinți), deoarece aduce notorietate, capital și turiști celor 600 de comunități prin care trece. Pe de altă parte, beneficiari sunt și drumeții români și străini care experimentează valorile, cultura și societatea românească printr-o călătorie unică, la firul ierbii.