Via Transilvanica

Status: Fundraising

Via Transilvanica este un drum curajos fiindcă ne face să redescoperim repere și să vorbim despre cine suntem noi cu adevărat, de la firul de iarbă de la malul Dunării până la crestele munților. Via Transilvanica este identitate. Pentru că ne oferă șansa să ne cunoaștem mai bine istoria și astfel să ne ințelegem mai bine pe noi - ca nație.

Suma:

3,605 RON

Galantomi:

4

Donatii:

37

Vrei să fii fundraiser? Contactează Organizația

 

Tășuleasa Social și-a propus să amenajeze un drum care pornește de la Putna, unde se odihnește Ștefan cel Mare - străbate Transilvania și toate bogățiile culturale ale acesteia și ajunge până la Drobeta-Turnu Severin - unde a intrat pentru prima dată în țară Regele Carol I, traseu care măsoară peste 1000 kilometri și traversează peste 400 de comunități.

Traseul se poate parcurge pe jos, cu bicicleta sau călare, în mai multe săptămâni în totalitate sau parțial în câteva zile, după puterea și dorința călătorului. Infrastructura Via Transilvanica furnizează date despre posibilități de cazare și masă, dar și informații istorice și culturale ale diferitelor zone geografice.

Fiecare tronson are nevoie de o planificare foarte atentă și necesită resurse umane și materiale inimaginabile. Procesul de realizare a fiecărui tronson presupune multiple etape: drumul propus se bate la pas de către fondatorii proiectului, apoi se realizează parteneriatul cu autoritățile fiecărui județ (de la primării de orașe, sate și comune, la consilii județene și alte entități necesare), se marchează drumul, se instalează bornele din andezit sculptate de voluntari Tășuleasa la fiecare km al traseului. După care, gașca de fete de la Tășu pornește la drum pentru a scrie Ghidul drumețului, tradus în engleză și germană.

Oamenii ce locuiesc pe parcursul traseului Via Transilvanica au ocazia de a-și oferi casele tradiționale și de a-și etala talentul culinar, promovând astfel obiceiuri și tradiții locale călătorilor. Este numit și Drumul care unește tocmai din acest motiv, pentru că aduce împreună culturi, oameni, comunități și experiențe diferite, la fiecare pas.

O bucurie mare este faptul că în fiecare zi, peste tot pe unde sunt terminate tronsoanele Via Transilvanica, oamenii pornesc pe traseu pe jos, cu bicicleta sau călare. Mai mult, avem până acum 691 de kilometri marcati, depășind astfel jumătate din lungimea totală a traseului.

Bugetul proiectului: 200 000 de euro

Beneficiarii acestui proiect sunt, pe de o parte, locuitorii celor 10 județe prin care trece Via Transilvanica (Suceava, Bistrița-Năsăud, Mureș, Harghita, Brașov, Sibiu, Alba, Hunedoara, Caraș-Severin și Mehedinți), deoarece aduce notorietate, capital și turiști celor 400 de comunități prin care trece. Pe de altă parte, beneficiari sunt și drumeții români și străini care experimentează valorile, cultura și societatea românească printr-o călătorie unică, la firul ierbii.